Folik Asit Yan Etkileri
Folik asit, insan vücudu için birçok fayda sağlayan önemli bir besin maddesidir. Folik asit, hastalıkların oluşmasını engelleyerek bağışıklık sisteminin güçlü bir yapı kazanmasına katkıda bulunur. Ayrıca folik asit, kan yapımı ve yeni hücre oluşumunda önemli bir role sahiptir ve DNA sentezi gibi kritik süreçlerin oluşumuna büyük fayda sağlar. Kalp sağlığı için de önemli olan folik asit, kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir?
- Kalp hastalıklarının tedavisi için uzun süre kullanılması durumunda kalp krizi riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu tür rahatsızlıklarda folik asit kullanımının doktor gözetimi altında yapılması önemlidir.
- Özellikle erkeklerde yüksek miktarda folik asit kullanımı prostat gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı durumlarda prostat kanseri gibi ciddi hastalıklar da ortaya çıkabilir.
- Folik asit kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de B12 vitamini eksikliğidir. Vücutta B12 vitamini eksik ise, folik asit kullanımı bu vitaminin değerinin daha fazla düşmesine neden olabilir. Bu durum özellikle elli beş yaş ve üstü kişilerde görülmektedir. Eğer bu yaş grubunda olan kişiler folik asit kullanacaksa, B12 vitamini seviyelerinin ölçtürülmesi gerekmektedir.
- Folik asit yan etkileri arasında deride dökülme ve kaşıntı yer alır. Ayrıca deride kızarıklıklar da meydana gelebilir.
- Kas kasılmaları ve kramp gibi durumlar da folik asidin yan etkileri arasındadır. Genellikle folik asidin uzun süre kullanımı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca asidin fazla kullanılması karın kaslarının kasılmasına ve karın kasları kramplarına da neden olabilir.
- Bazı kişilerde mide bulantısı ve uyku bozukluklarına neden olan folik asidin bu tür durumlarda kullanımının azaltılması gerekmektedir.
- Folik asidin sindirim sistemine de faydası olduğu bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda folik asidin fazla kullanılması ishal gibi rahatsızlık verici durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Folik asit yan etkileri arasında gaz sorunları da bulunmaktadır. Nedensiz olarak oluşan gaz sorunları kişiye oldukça rahatsızlık verebilir. Bu tür durumlardan en fazla çocuklar etkilenmektedir.
- Folik asidin kullanımında oluşan en belirgin yan etki sinirlilik ve bilinç bulanıklığıdır. Folik asit kullanan birey nedensiz yere birden sinirlenebilir. Bu durum özellikle hamile olan kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yaşı ilerlemiş kişilerin folik asit kullanmasında bilinç bulanıklığı gibi durumlar daha sık görülmektedir. Kişi birtakım unutkanlıklar ve dikkatsizlikler yaşayabilir.
- Folik asidin yan etkileri arasında ruhsal ve duygusal değişimler de bulunmaktadır.
Folik asit kullanımında bazı hastalıklarda dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hastalıklar arasında anemi, epilepsi ve nöbet bozukluğu bulunmaktadır. Ayrıca kanser tedavisi gören kişiler, kalp rahatsızlığı olan kişiler ve şizofreni sorunları olan kişilerde folik asit kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Folik asidin içeriğinde bulunan maddeler birçok kişide yan etki gösterebilir. Bu nedenle folik asidin doktor gözetimi altında kullanılması gerekmektedir. Bazı kişiler folik aside karşı oldukça duyarlı bir vücut yapısına sahiptir. Bu tür kişilerde folik asit yan etkileri arasında öncelikle aniden ortaya çıkan hırıltılı nefes alma durumu bulunmaktadır. Bu durum bazı kişilerde nefes alma sırasında zorluk çekilmesi olarak kendini gösterebilir. Ayrıca yüz ve göz kapaklarında şişme, alerjik reaksiyon belirtileri, iştah kaybı, uyku düzeninin bozulması, bunalım ve gerginlik gibi durumlar folik aside karşı duyarlı olan kişilerde meydana gelebilir.
|
Merhabalar. 6 haftalık gebeyim. Doktorum folik asit kullanmamı tavsiye etti bu dönemde. Ancak birkaç gün kullandığımda mide bulantılarım arttı. Bunun sebebi nedir acaba? Folik asiti dışarıdan başka hangi besinle karşılayabilirim? Teşekkürler.
Cevap yazMerhaba Canan Hanım,
Gebelik döneminde folik asit kullanımı çok önemlidir, ancak bazı kişilerde mide bulantısı gibi yan etkiler görülebilir. Bu durumda, folik asit takviyesini yemeklerle birlikte almayı deneyebilirsiniz, bu mide bulantısını azaltabilir.
Folik asiti doğal yolla karşılamak için yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, brokoli), baklagiller (mercimek, nohut), turunçgiller (portakal, limon), avokado, yumurta ve tam tahıllar gibi besinleri tüketebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu bir gebelik dilerim!