{ "title": "Kuduz Aşısının Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Kuduz-Asisinin-Yan-Etkileri-62119.jpg", "date": "20.01.2024 00:34:27", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Kuduz Aşısının Yan Etkileri; Bir hayvanın ısırmasından dolayı da insanlara bulaşan Rhabdovirus denen virüsünden kaynaklanan kuduz hastalığı için kuduz aşısı yapılmaktadır. Herhangi bir hayvanın ısırması sonucu kuduz olma ihtimali vardır. Bu nedenle hayvan ısırdıktan hemen sonra kuduz aşısı yapılması gerekmektedir. İki çeşit kuduz aşısı bulunmaktadır. Bunlar radivac ve hdcv'dır. Bu aşılar kişinin özelliklerine ve ısıran hayvanın özelliklerine göre kuduz virüsünün yok edilmesi için yapılmaktadır.

Kuduz Aşısı Nerede ve Nasıl Yapılır?

Kuduz hayvanın ısırmasından sonra hastaneler de toplam 5 doz şeklinde yapılmaktadır. 5 doz belli günlerde yapılır. Hayvanın ısırmasının ardından ilk gün, 3. 7. 14 ve 28. Günlerde yapılır. Kuduz aşısı uman doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Kuduz aşısı çocuklarda uyluk bölgesinde yapılırken yetişkinlerde omuz başında yapılmaktadır. Kuduz aşısı hiçbir zaman kalçaya yapılmamaktadır. Kalçaya yapılan kuduz aşısı vücuda yayılmadan etkisini kaybetmektedir.

Kuduz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Her aşının yan etkisi olduğu gibi kuduz aşısının da yan etkisi bulunmaktadır. Kuduz aşısının özellikle vurulduğu bölgede kızarıklık meydana gelmektedir. Kızarıklık zamanla şişlik, ağrı ve kaşınma izlemektedir. Kuduz aşısının genel yan etkileri bunlardır. Fakat bazı vakalar da kuduz aşısı yapıldıktan sonra kişi de karın ağrısı, baş dönmesi ve kusmada görülmektedir.
" } ] }