{ "title": "Kortizon İğnesinin Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Kortizon-Ignesinin-Yan-Etkileri-96263.jpg", "date": "20.01.2024 18:49:21", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Kortizon iğnesinin yan etkileri; Fransızca kökenli olan Kortizon böbrek üstü bezleri kabuğu tarafından salgılanan bir hormondur. Vücutta steroid yapımında görevli önemli bir hormondur. Yetersizliğinde sentetik olarak üretilenler iğne veya diğer yöntemler ile kana karıştırılır. Fakat uzun süre kullanım da kortizon iğnesinin yan etkileri vardır.

Bu etkiler genel olarak şeker düzeyi, protein seviyesinin ayarlanması ve yağ düzeyinde değişimler gibi durumlar kendini gösterir. Bu durumlar hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için büyük önem taşır.

Kortizon iğnesinin tıp alanında kullanılmasının en önemli nedeni antienflamatuvar yani iltihap, doku şişmesi ve alerjiyi önleme özelliğidir. Alerjiyi önlemesi immün sistemin baskılanmasından kaynaklanmaktadır. Kortizon iğnesinin yan etkilerinden daha fazla faydasının olduğunun bilinmesi gerekir.

Kortizon iğnesinin yan etkileri nelerdir; 

Uzun süre kullanım bütün ilaçlarda yan etki yapar, fakat kortizon iğnesinde bu durum biraz daha fazladır. Kortizon iğnesinin yan etkilerinin tamamı Cushing Sendromu olarak adlandırılır. Bu sendrom ile yüzde yuvarlaklaşma, vücutta şişme, yüzde ve alında kıllanma, sivilce oluşması, bayanlarda düzensizlik, kas ve kemiklerde zayıflık, şeker ve tansiyonun yükselmesi, tüberküloz gibi hastalıkların artması, midede sorunların başlaması, immün (Bağışıklık sistemi) baskılanması ile hastalıklara karşı vücut direncinin azalması ortaya çıkmaktadır.

Kortizon iğnesinin deriye olan yan etkisi; 

Damar veya kaba bölgelerden iğne ile verilen uzun süreli kortizon deride kızarıklık, kızarıklık ve incelmeye yol açarken, bölgesel uygulamalar da ise iğne uygulanan bölgede benzer sorunlar görülmeye başlar.

Kortizon iğnesinin mideye olan yan etkisi; 

Kortizon iğnesi mide salgılarının artmasına ve mideyi koruyan mukus tabakanın bozulmasına neden olur. Bu durum midede yara oluşmasına neden olur. Yarayı iyileştiren dokunun da kortizon tarafından baskılanması ile mide ülseri oluşmaya başlar. Bu etki cilt yüzeyinde meydana gelen yaralarında geç iyileşmesine neden olur.

Kortizon iğnesinin enfeksiyonları kolaylaştırması; 

İğnenin kullanımı ile sırt kürek kemikleri arasında mantar ortaya çıkabilir, bununla birlikte kanda viral enfeksiyonlar görülebilir. İmmün sistemini zayıflaması ile verem hastalığı gündeme gelebilir. Ayrıca soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda da gözle görülür artış meydana gelir.

Kemik ve kas dokusuna kortizon iğnesi etkisi; 

Kemiklerde incelme, kaslarda küçülme; incelme ve güçsüzlük kortizon iğnesinin yan etkisidir. Özellikle bacaklar ve kollarda gövde ile birleşen bölgelerin zayıfladığı gözlemlenir. Dolayısı ile güçsüzlük ortay çıkar. Bu sorunun aşılması için tedavinin kısa tutulması gerekir.

Kortizon iğnesinin diğer yan etkileri ise; 

Vücutta tuz ve su tutulmasına bağlı kilo alımı, kalp yetmezliği, damar sertliği, böbrek sorunları, hipertansiyon, göz ülseri, bulanık görme, göz içi basınç değişiklikleri gözlemlenebilir. Gebeler ise mümkün olduğunca kortizon ilaçlardan uzak durmalı, kullanım mecburu ise günlük 40 mg. Doz fazlası kullanılmamalıdır. Emzirme ise alındıktan en az 4 saat sonra yapılmalıdır.
" } ] }