{ "title": "İnsülin Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Insulin-Yan-Etkileri-35357.gif", "date": "21.01.2024 20:50:45", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "İnsülin Yan Etkileri, İnsülin, şeker hastası olan kişilerin kullandığı ilaçtır ve tıp dilinde diyabet olarak bilinir. Pankreas salgı bezi, yeterli miktarda insülin hormonu üretemediği ya da ürettiği ünsilin hormonunu gerektiği şekilde kullanılmaması durumunda ortaya çıkan ve ömür boyu süren sıkıntılı bir hastalıktır. İnsülin enjekte etmek, vücutta alışkanlık veya bağımlılık yapmaz. İnsülin hayat kurtaran ve daha sağlıklı yaşam sürmemizi sağlayan ilaç olarak kabul etmek gerekir. Bu şekilde hem hastalığa daha kolay alışır hem de sağlığımızı düşünerek kabullenmemizi kolaylaştırır.

İnsülin Yan Etkileri Nelerdir?

İnsülin yan etkileri başında kan şekerini düşmesidir. Bu olayın tıpta ismi hipoglisemi olarak bilinir. Eğer doktora danışmadan insülin miktarında değişiklik yapılırsa, ara öğünler atlanırsa veya öğünde alınması gereken karbonhidrat miktarı aşılırsa rahatsızlıklar çoğalır. Güncel yaşamınız haricinde daha fazla hareket edip, egzersiz yapılırsa da kan şekerinde düşme yaşanır.

Bu durumda terleme, titreme, dikkat dağılması, baş dönmesi, şuur bulanıklığı, bulanık görme ve uykudan uyanamama gibi rahatsızlıklar baş gösterdiğinde, hastanın kan şekeri düşmüş demektir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden insülin ilacını almalıdırlar. Diyabet hastaları, insülin ilacını ve malzemelerini her gittikleri yerde, mutlaka yanlarında bulundurmalılar. Bazı hastaların vücudu insülini zor kabul eder. Bazı hastalar iğneye alışıncaya kadar, çok sinirli olurlar ve iğne yerinde yanma kaşıntı oluşur. Bazen de iğne yerinde yağ kitleleri meydana gelir. Bazı hastalarda ise kol ve bacak eklemlerinde şişmeler görülür. İnsülin, bazen kan kusma, kanlı idrar yapma, gözde kanama, beyinde kanama yapabilir; bu da hastayı ölüme kadar götürebilir.

Kadın hastalarda adet düzensizliği yapar. Kalp ve yüzde şişlikler görülür. İnsülini gerektiğinden fazla almak, kalp yetmezliğine yol açarak hastayı komaya sokar. Kan şekerinin düşmesi, insanda sinirleri bozar, titreme yapar, vücut katılaşır ve felç meydana gelebilir. Bazı hastalarda ise kasılmalar ve çene kitlenmesi yaşanır. Bir de şekerin sürekli yükselmesi ve bunu önlemek için hastanın fazla insülin şırınga etmesi karaciğere çok zarar verir. Bu durumda tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıklara yol açar. İnsülin her ne kadar sıkıntıları giderse de doktor önerisi dışında kullanmak insülinin zamanla vücuda verdiği zararı iki katına çıkar.
" } ] }