{ "title": "Ecopirin Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Ecopirin-Yan-Etkileri-61459.jpg", "date": "19.01.2024 21:14:20", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Ecopirin yan etkileri, Halk arasında aspirin olarak da bilinen ecopirin, içeriğinde bulunan ve kimyasal formülü CgH8O4 olarak gösterilen asetilsalisilik asit, genel olarak hafif seyreden ağrılar için kullanılan ağrı kesici ve ateş düşürücü bir ilaçtır. Ayrıca diğer bir özelliği de kan seyreltici etkisidir ve bu etkisi sayesinde kalp krizine karşı koruma sağlaması sebebiyle, az dozaj olarak uzun dönem kullanılır. Bileşiğinde bulunan asetil salisilik asit, kan seyreltici etkisi sebebiyle dozaj aşımı kullanımı yüzünden her yıl birçok kişi ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalsa da genel anlamda Doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanıldığında faydalı bir ilaç olduğu kabul edilmektedir.

Ecopirin yan etkileri nelerdir?

Midede kanama riskini arttırabilir. Akciğerlerde bulunan hava yollarının daralmasına nefes almada güçlükler yaşanmasına neden olabilir. Kişinin ilacın formülünde bulunan asetilsalisilik aside karşı alerjisi olabilir. Kanın pıhtılaşma süresini uzatarak kanamalara neden olabilir. İçeriğinde bulunan asetilsalisilik asit, beyindeki bazı bölgeleri uyararak bulantı ve kusmaya neden olabilir. Salisilatlar türevinden kullanılan bazı ilaçların yan etkisini arttırabilir. Kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan trombosit düşüklüğü teşhisi konulanlarda, mide ve on iki parmak ülserleri bulunanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda ve astım rahatsızlığı bulunanlarda Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Ecopirin yan etkileri ve doz aşımı tedavisi nasıl yapılır?

Doz aşımı zehirlenmede vak'alarında görülen ilk belirtiler, baş dönmesi, bulantı ve kusma, aşırı soluk alıp verme, Kramplar, Kulaklarda uğultu, görme ve işitme bozukluğu, şaşkınlık ve dağınıklık hali. Kişide bu belirtilerin ortaya çıkması veya da daha ileri aşamada, yüksek ateş, titreme, aşırı ter boşalması, ileri safhada nefes darlığının olması, vücutta sıvı kaybı ve koma hali olması durumunda hiç vakit kaybetmeden en yakın bir hastanenin acil bölümüne veya en yakın bir doktora başvurulmalıdır. Tedavi esnasında teneffüs edilen gaz karışımının içine yüzde 5-10 oranında karbondioksit ilave edilerek, idrar söktürücü ilaçlar ve serum yoluyla toplardamar üzerinden sodyum bikarbonat verilir. Zehirlenme vak'ası görülen hastada çırpınma durumu da ortaya çıkmışsa, haloperidol veya piperidon gibi ilaçlarda hastaya verilir.

Ecopirin yan etkileri ve uyarılar

Astım hastalığı bulunanlar ve burun alerjisi olanlar dikkatli kullanılmalıdır. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımında hafif bir salisilat zehirlenmesi belirtileri ortaya çıksa da çoğunlukla dozun azaltılmasıyla belirtiler kaybolur. Ecopirinin içeriğinde bulunan Salisilatlar, tiroit bezinin faaliyetlerini etkileyebilir. Karaciğer rahatsızlığı bulunanlar ve ayrıca ameliyat olacak kişilerde dikkatle kullanılmalıdır. Hamilelikte kullanımı henüz doğrulanmaması sebebiyle kullanımı önerilmez. Emziren anneler çocuğu etkileme riski bulunmasından dolayı kullanmamalıdır.

Sonuç olarak her ilaç kullanımında olduğu gibi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda yan etkileri göz ardı edilmeden ve Doktor önerisi olmadan yüksek dozda veya uzun süreli kullanılmamalıdır.
" } ] }