{ "title": "Biotin Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Biotin-Yan-Etkileri-16522.jpg", "date": "20.01.2024 15:02:10", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Biotin yan etkileri, yüksek dozlarda bile çok ciddi yan etkileri olmamakla birlikte, her ilaçta olduğu gibi bazı yan etkileri gözlemlenebilmektedir. Biotin, yaygın olarak B7 olarak bilinir, sağlıklı ciltler, saç ve ter bezleri, sinir dokusu, kemik iliği için gereklidir. Biotin ayrıca hücre büyümesine de yardımcı olur. Biotin B7 vitamin ya da H vitamini olarak bilinir. Bu suda çözünür B kompleksi, vücutta tüm enzimlerin daha etkin bir şekilde görev yapmasına yardımcı olur. Biotin çok yararlı bir vitamin olmakla birlikte bazı durumlarda yan etkilerinin olduğu bilinmektedir.

Biotin yan etkileri nelerdir?

Akne: Vücut sistemine çok fazla biotin almak, akne gelişme riskini artırmaktadır. Akne oluşma riskini azaltmak için biotin takviyesi alırken, günde 2500 mcg'den daha az alınmalı ve bolca su içilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Cildiniz ile en uyumlu dozu bulana kadar birkaç kez deneme yapma durumu söz konusu olabilir.

Alerjiler: Biotinle ilgili olan alerjik reaksiyonlar çok yaygın değildir ancak nadirde olsa görülen durumlar arasındadır. B12 ve kobalt alerjisi olduğu bilinen kişilerin biotine karşı alerjisi olma eğilimleri söz konusudur. Biotin için alerjik reaksiyonda mide bulantısı hissedilebilir, göğüste sıkışma, ağrı ve yüz şişmesi görülebilir.

Düşük yapma: Biotinin hamilelik döneminde kullanımı durumunda düşük yapma riski söz konusudur. Gerekli güvenliği sağlanmak için hamileyken biotin almadan önce doktora danışılması gerekmektedir.

Etkileşimler: Biotin, anti-nöbet ilaçları ve kolesterol düşüren ilaçlar ile etkileşime girerek bu ilaçların daha az etki ile çalışmalarına neden olur. Biotin, metabolizma ve kan şekeri düzeylerini düzeylerini düzenlemede yardımcı olsa da vücudun genel kan şekeri seviyesinde belirgin bir etkiye sahip olabilir. Eğer kolesterol ilacı veya antikonvülzan ilaç kullanıyorsanız, biotin kullanımı diyabet tedavisi durumunu etkileyebilir.

Biotin yan etkileri, ağız yolu ile önerilen dozlarda alındığında, güvenli olduğu ve yan etkilerinin tolere edilebildiği bilinmektedir. Hamileyken doktora danışarak alınmalı, çocuklarda kullanmadan önce de bir doktor ile görüşülmesi gerekmektedir. Biotinin bilinen diğer bitkisel ilaçlar ile etkileşiminden doğan ciddi bir yan etkisi yoktur.
" } ] }