{ "title": "Aspirin Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Aspirin-Yan-Etkileri-34413.jpeg", "date": "20.01.2024 14:20:07", "author": "MUSTAFA GÜRSES", "article": [ { "article": "
Aspirin yan etkileri, aspirin, ağrı kesici ve ateş düşürücü olmak üzere çok yaygın olarak kullanılan bir ilaç türüdür. Fransız kimyacı Gerhardt'ın 1853'te asetilklorürün sodyumsalisilat üstüne etkimesiyle oluşturduğu bir ilaçtır ve daha sonra da 1899'da Elberfeld'de Bayer laboratuvarların da yine kimyager Felix Hoffman tarafından tamamen saf ve etkisi bozulmayacak şekilde aspirin üretimine geçilmiştir.

Aspirinin her ne kadar faydaları olsa da bir o kadar da zarar ve yan etkileri vardır. Aspirin, kalp krizlerine karşı koruma sağladığından, kan seyreltici bir özelliği vardır. Uzun bir süre hafif ve az dozda kullanılıp, aşırı dozda kullanıldığında her yıl yüzlerce kişi ölümcül sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedir. Fakat buna rağmen aspirin günümüzde faydalı bir ilaç olarak kabul edilmektedir.

Aspirinin yan etkileri nelerdir?

Mide yanması: Aspirinin en sık görülen sıkıntılardan bir tanesi de mide yanmasıdır. Mide yanmasının yanı sıra yemek borusunu da tahriş etmektedir. Tahriş olan yemek borusu ağza acı su getirmektedir.

Ülser: Midede yara oluşmasından dolayı görülen ülser hastalıklarında, kişilerin aspirin ve ağrı kesicilerden kesinlikle uzak durması gerekir.

Alerjik etki: Kişilerde dil, burun ve dudaklarda şişme oluşturabilir ve baş dönmesi ile kişileri karşı karşıya getirebilir.

Hamilelik: Aspirin hamilelikte kullanıldığında anne karnındaki bebekte kalp sorunları ve kilo kaybı gibi son derece sıkıntı oluşturabilecek ciddi zararlara neden olabilir. Doktor kontrolü dışında ve aşırı kullanımında bebekte kalıcı hastalıklar oluşturabilir.

Cerrahi operasyon öncesi kullanımı: Aspirin kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaçtır. Kan inceltici özelliğe sahiptir. Bu sebepten dolayı aşırı kanamalara neden olabilir. Travmalar ve yaralanmalarda kullanılması durumunda kan akışı durdurulmasında aşırı zorluk yaşanır.

Reye sendromu: Beyin fonksiyonlarına ve karaciğer bozukluğuna neden olabilmektedir. Özellikle grip ve su çiçeği gibi enfeksiyonlarda aspirin alınması önerilmez.

Karaciğere etkileri: Karaciğerde işlev bozukluğuna neden olabilir.

Böbrek yetmezliği: Aspirin uzun süre kullanımında böbrek yetmezliğine yol açabilir. Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde kesinlikle doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerekir.

Astım: Aspirin astım hastalarına önerilmemektedir. Tetikleyici özelliği vardır.

Aspirin yan etkileri olarak bahsetmiş olduğumuz bu etkilerin görülmesi halinde, zaman kaybetmeden Uzman bir doktora görülmeli ve aspirin kullanımını kesinlikle kesmeliyiz. Aksi halde yan etkileri kişilerin vücudunda kalıcı ve derin hasarlar meydana getirebilir.
" } ] }