{ "title": "Aşıların Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Asilarin-Yan-Etkileri-18415.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:45", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Aşıların yan etkileri; aşılar genellikle insanların sakatlık veya ölüm ile sonuçlanabileceği hastalıklardan korunmak amacı ile yapılan aşılardır. Aşıların bu kadar güçlü ve hayati önem taşımasına rağmen ister çocuk olsun isterse yetişkin bu aşıların yan etkileri de bulunmaktadır. Aşılardaki yan etkilerde genellikle aşı yapılan bölgede yani iğnenin battığı yerde kızarıklık, ağrı, şişlik, hassasiyet ve ateş olarak kendini belli eder. Ancak bu tür yan etkiler yaşamı olumsuz yönde etkileyecek yani tehdit edici seviyede değildir. Zaten bu tür yan etkilerde kısa sürede kendiliğimden geçmektedir.

Aşıların yan etkilerinin nedenleri; yapılan aşıların yan etkilerinin nedenlerinin başında ise steril olmayan iğnelerin kullanılması, aşı yapılan bölgenin yanlış yere uygulanması, yapılacak olan aşının dozunun ayarlanmasıdır. Aşıların yan etkilerinin diğer bir nedeni ise aşı yapılacak olan kişinin farklı hastalıklara sahip olması ve aşının içerisindeki bir maddeye karşı alerjisinin olmasıdır. Uygulanması gereken bazı aşıları ve yan etkilerini de şu şekilde açıklayabiliriz.

Kızamık kızamıkçık ve kabakulak aşılarının yan etkileri; bu üç aşı birlikte uygulanan aşılardandır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının yan etkileri ise hafif ateş, aşı yapılan bölgede hassasiyet, hafif şişlik, eklem ağrısı ve eklemde şişlik olarak kendini belli eder. Ayrıca aşı yapılan herkeste bu yan etkiler görülmeyebilir.

Hepatit B aşısının yan etkileri; bu aşı yapıldığında da ciddi bir yan etki görülmemekle birlikte aşı yapılan yerde ağrı, hassasiyet, şişlik ve hafif bir kırmızılık görülebilmektedir.

Su çiçeği aşısının yan etkileri; su çiçeği aşısının da ciddi bir yan etkisi yoktur. Sadece aşı yapılan her çocukta olmamakla birlikte aşını yapıldığı noktada kırmızılık, ağrı, şişlik, ateş, yorgunluk hissi, bulantı ve deride döküntüsü gibi hafif yan etkiler bulunmaktadır.

Pnömokok aşısının yan etkileri; bu aşının yapıldığı bebeklerde kısa süreli bir ateş, şişlik ve hassasiyet görülebilen yan etkilerdir.

Grip aşısının yan etkileri; grip aşısı yapılan çocuk veya yetişkinlerde iğnenin yapıldığı yerde kırmızılık, hafif şişlik ve ağrı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Nadirde olsa bu aşı yapıldıktan sonra hafif ateş oluşabilmektedir.

Çocuk felci aşısının yan etkileri; bu aşı yapıldığında ise çok belirgin bir yan etki görülmemekle birlikte iğnenin battığı yerde geçici hafif ağrıya neden olabilmektedir.

Difteri tetanos boğmaca aşılarının yan etkileri; bu aşılarda aynı anda yapılan aşılar arasındadır. Nadirde olsa görülen bu aşıların yan etkileri hafif ateş, huzursuzluk, şişlik ve kırmızılık olarak görülmektedir.

Ayrıca yapılan her aşının çocuk veya yetişkin fark etmez yan etkileri olmayabilir. Ancak özellikle bebek ve çocuklara yapılan aşılarda ailelerin aşıların yan etkileri konusunda bilgilendirilmesi ve uyarılması gerekir. Çünkü normalin dışında bir yan etki görüldüğünde derhal doktorla irtibata geçilmeli ve gerekli önlemlerin alınması gerekir.
" } ] }