{ "title": "Akciğer Kanseri Işın Tedavisi Yan Etkileri", "image": "https://www.yanetkileri.gen.tr/images/Akciger-Kanseri-Isin-Tedavisi-Yan-Etkileri-27638.jpg", "date": "20.01.2024 15:23:18", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Akciğer Kanseri Işın Tedavisi Yan Etkileri, Birçok kişide görülen akciğer kanserinde kullanılan bir tedavi yöntemi olan ışın tedavisi, kanseri olan hücrelerin radyasyonun kullanılması sonucu yok edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Akciğer kanseri ile aynı zamanda birçok kanser tedavisinde etkili olan ışın tedavisinin birçok hastada olumlu etkileri görülmektedir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi ışın tedavisinin de birtakım istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabilir.

Akciğer kanseri ışın tedavisi uygulaması yapılırken kanser hücrelerin yok edilmesi esnasında aynı zamanda tedavi edilen alanda bulunan sağlıklı hücrelerde bu durumdan zarar görebilir. Bu zarar neticesinde de bu hücrelerin ölümü gerçekleşir ya da bu durumda hücrelerinin yaşamını devam edebilmesi için tamir edilmesi gerekir. Bunun dışında akciğer kanseri ışın tedavisi birtakım geçici veya geç dönem yan etkilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir bu yan etkiler uygulanan doz ve kanserin durumuna bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Akciğer kanseri ışın tedavisi yan etkileri nelerdir?

Akciğer kanseri ışın tedavisinde tedavinin doğru ve iyi cihazlar ile planlı olarak yapılması ve tedavi sürecinin dikkatli takip edilmesi ile ortaya çıkacak yan etkiler azaltılabilir. Akciğer kanseri ışın tedavisi yan etkileri çoğunlukla tedavinin ilk haftalarında ortaya çıkmaz. Aslında günümüzde tekniklerinin ilerlemesi bakımından yan etkiler oldukça aza indirilmiştir. Ancak bu duruma rağmen bazı yan etkiler kaçınılmazdır. Işın tedavisinde derinin kızarması ve deride ağrı hissedilmesi ile aynı zamanda yemek borusu ve boğazda mukoza zarında iltihap ortaya çıkabilir. Ancak bu iltihap akciğer kanseri ışın tedavisi akut yan etkileridir ve zamanla iyileşme gösterir. Bu durumda tedavi gören hastanın gıda alması biraz sorunlu hale gelebilir. Ancak bu durumun kontrol edilmesi mümkündür. Bu yan etkilerin yanı sıra aynı zamanda pnömonitis olarak adlandırılan şualar tarafından gelişen akciğer bağ dokusunda iltihap çeşidi de ortaya çıkabilir. Bu durum ise kortizonlu ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.

Akciğer kanseri ışın tedavisi yan etkileri arasında sayılabilecek tedaviden sonra yorgunluk ve halsizlik hissi, vücudun iyileşme göstermesi için aşırı enerji sarf etmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bununla beraber aynı zamanda kanserli hücrelerin ile bazı sağlıklı hücrelerinde Işın tedavisinden olumsuz etkilenmesini nedeniyle de yorgunluk hissi ortaya çıkabilir. Tedavi bitiminden sonra azalarak yok olan bu durum da kişinin kendini aşırı yormaması ve dinlenmesi tavsiye edilir.
" } ] }